You're not alone

Ik wil met Gewoon Mooi een veilig platform creëren waar iedereen zichzelf kan en mag zijn. Jullie inspireren met verhalen en foto’s van anderen voor (h)erkenning. Taboes doorbreken. Maar vooral: jou helpen naar een mooier zelfbeeld. Daarom start ik deze blog. Ik wil zoveel mogelijk verschillende persoonlijkheden in beeld brengen, en echte verhalen delen! Ik wil je omringen met pure foto’s en verhalen van geweldige dames met actuele thema’s en tips om een mooier zelfbeeld te bereiken. Want je bent niet alleen! Misschien moest ik maar beginnen door zelf de spits af te bijten en mijn verhaal even te schetsen. Voelt dit onwennig en kwetsbaar? Heel zeker. But here we go!

Mijn verhaal

Een slanke madam met een vlotte babbel, hoe weet die nu wat jij denkt? Wel, geloof het of niet, maar ik heb een **hele weg afgelegd om mezelf te aanvaarden**.  Ik was altijd een beetje anders, voelde me niet goed in mijn vel en zocht een manier om daar als jong meisje mee om te gaan.  Ik had van jongs af aan een erg groot verantwoordelijkheidsgevoel en was enorm loyaal.  Soms kon ik volledig overspoeld worden door mijn emoties.  Dan kreeg ik de gedachtenmolen in mijn hoofd niet stil.De allesoverheersende angst om niet aan andermans verwachtingen te voldoen, verlamde mij. "Ben ik wel goed genoeg?""Ben ik wel mooi genoeg?" Veel geduld en heel wat uren coaching en therapie later, sta ik dankzij de hulp van mijn vrienden en familie waar ik nu sta.  Ik hou niet van labels, maar ontdekken dat ik hoogsensitief ben, zorgde er wel voor dat heel wat puzzelstukjes in elkaar vielen.  Leven zonder filter, zo wordt het wel eens genoemd en zo kan ik het ook het best omschrijven.  Je beleeft alles intenser, zowel in positieve als in negatieve zin.  Ik kan intens gelukkig zijn en tegen 200% voor iets gaan, maar evengoed kan ik overspoeld worden door intens verdriet.  Het afbakenen van andermans gevoelens en gedachten is een ware opdracht. Het is ook wetenschappelijk bewezen dat hoogsensitieve hersenen anders werken.  We komen veel sneller in de paniekfase dan anderen, waardoor het rationele vaak naar de achtergrond verschuift en we ons sneller verliezen.

Mijn zelfbeeld

Deze innerlijke worstelingen hadden natuurlijk hun invloed op mijn zelfbeeld.  Complimenten kon ik moeilijk aanvaarden of wuifde ik weg.  Mijn perfectionisme uitte zich ook op mijn uiterlijk en imperfecties werden in mijn hoofd uitvergroot.  Met mijn uiterlijk wilde ik compenseren hoe onzeker ik me voelde.Hiermee wil ik aantonen dat een mooi zelfbeeld zo veel meer is dan enkel het beeld dat we te zien krijgen in de spiegel.  Het is een beeld van onszelf als geheel.  Iedereen kijkt naar zichzelf met een eigen referentiekader (opvoeding, verhaal, gebeurtenissen, idealen, …).

Mijn remedie

Maar wat ik met zekerheid kan zeggen is: we kunnen dit ook veranderen.  Ik weet dat zelfzorg voor mij heel belangrijk is: voldoende rust, stabiliteit, momentjes om me op te laden, medicatie, … Hierdoor heb ik minder innerlijke struggles en zit ik veel beter in mijn vel.  Waardoor ik met een lievere blik naar mezelf in de spiegel kijk en zelfs al eens een vreugdedansje doe.  Moet ik deze mijlpalen van zelfzorg goed bewaken? Absoluut.  En af en toe een serieuze reminder kan ook wonderen doen.Mij omringen door familie en vrienden die me nemen zoals ik ben, heeft mijn zelfbeeld enorm doen groeien, waardoor ik nu ook mijn kwetsbaarheid durf tonen.

Ik voel me mooi

Van kleins af aan ben ik geboeid door mode en skincare. Mijn beroepskeuze is dan ook geen verrassing! Een leuke outfit, een vleugje make-up, lingerie… geven mijn zelfbeeld zeker een boost.Maar de zorg voor mijn innerlijke rust blijft ook hierbij prioritair.  “Dance like no one is watching” is voor mij een van de beste remedies om even helemaal los te koppelen en me mooi te voelen.  Dansen geeft me een enorm vrouwelijk gevoel en tovert een brede glimlach op mijn gelaat. Last but not least: de bevestiging van mijn lieve man, dat ik voor hem perfect ben en dat hij mij volledig neemt zoals ik ben, is goud waard.

Boodschap aan mezelf

Naarmate ik ouder word, kan ik perfectionisme veel beter loslaten.  Het voortdurend streven naar perfectie is een uitputtingsslag die nergens toe leidt.  Dat zijn niet de herinneringen waar je op terugblikt.  Je blikt wél terug op de momenten dat de tranen over je wangen lopen van het lachen, dat je danst tot in de vroege uurtjes, op de warme knuffels die je deelt met iemand die je graag ziet, op die verfrissende duik in het zwembad…..

Beantwoorde vragen

Gezinssituatie: getrouwd met een hele lieve man, twee leuke volwassen pluszonen en vinnige viervoeter Eddy. Vindt het mooiste aan zichzelf: mijn ogen. Heeft leren aanvaarden: vooral wie ik ben. Heeft het nog steeds moeilijk met: doseren. ;) Ik ben iemand die altijd tegen 200% wil leven.  Uiterlijk heb ik een haat-liefdeverhouding met mijn bips, maar de liefde wordt groter. :) Rolmodel: alle vrouwen die proberen zichzelf te omarmen en die een fijne vibe overbrengen. Quote: “Je mooi voelen, is mooi zijn!” Ik ben ervan overtuigd dat, als je goed in je vel zit, je ook veel meer uitstraling hebt.    Foto's: Barbara Vanhulle

"You are your home"